Biografie

 

Elly Schoneveld werd geboren in het pittoreske stadje Zutphen, waar zij haar jeugd tot en met de middelbare school doorbracht. Na enige jaren in Utrecht en Arnhem gewoond te hebben, keerde zij voor langere tijd naar Zutphen terug. Hier volgde zij naast haar werk een cursus modeltekenen bij Jan Baggen. In 1999 stopte zij met haar werk in de zorg en verhuisde naar Velp (gld.), waar zij zich ging toeleggen op haar grootste passies: schilderen en boetseren.

De liefde voor dieren en in het bijzonder paarden in al hun eenvoud en schoonheid brengt zij tot uiting in haar bronzen beelden. Gevormd in zwarte was en gegoten door een gerenommeerde bronsgieter zijn het unica (max. 7 expl.), elk met een eigen uitstraling. De veulens kenmerken zich door hun nog niet uitgegroeide smalle lijfjes en in verhouding veel te lange benen. Ze lijken nog een beetje wankel en onzeker en kijken nieuwsgierig om zich heen.

Elk van de volwassen paarden heeft iets unieks. Zo toont de Fries zijn specifieke trots en kracht en de Arabier (“Aethon”) zijn kenmerkende elegantie. De Quarter Horse ( “Teq”) straalt snelheid en wendbaarheid uit met zijn stevige achterhand en gebogen hals. In haar olie- en acrylschilderijen zijn het juist de snelheid en kracht van (vaak grote kudden) paarden, die tot uitdrukking komen, of de samenwerking met de mens, zoals bij het aangespannen paard.

 

Elly Schoneveld

Nederlandse Kunstenaar / Schilderijen en beelden